null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Huid specificaties

Wereldwijd zijn er ongeveer 3000 huidaandoeningen of huidspecificaties bekend. Naast de verschillende huidtypes zijn er ook specifieke huidaandoeningen die zich in een bepaalde levensfase of op een specifiek moment tot uiting laten komen. Er zijn huidaandoeningen waar je mee geboren wordt en je hoogstwaarschijnlijk de rest van je leven chronisch mee te maken zal hebben. Soms groeit men in een bepaalde levensfase over een huidaandoeningen heen. Onder de term ‘huidspecificaties’ categoriseert Fagron Derma onder andere huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, ichthyosis, jeuk en ook acne. Voor een groot gedeelte van de verschillende huidspecificaties heeft Fagron Derma onderhoudende en aanvullende producten ter verzorging van de huid.

null

Gevoelige huid

Een gevoelige huid is uit balans en kenmerkt zich aan bijvoorbeeld; rode vlekken, huiduitslag of een jeukend-, trekkerig gevoel. Deze kenmerken kunnen voorkomen op zowel het gezicht als het lichaam.

Een gevoelige huid is in mindere mate in staat om de invloeden van buitenaf tegen te houden. Bij een gevoelige huid werkt de beschermende barrièrefunctie niet optimaal waardoor invloeden van buitenaf zoals; fijnstof, vuil, straling en bacteriën de huid kunnen binnendringen en irriteren.

Een gevoelige huid kan ontstaan door zowel interne als externe invloeden. Het kan zijn dat een gevoelige huid ontstaat vanuit erfelijkheid. Echter blijkt bij veel mensen dat de gevoelige huid ontstaat als gevolg van omgevingsfactoren zoals; onzuivere lucht, weersomstandigheden en discutabele ingrediënten in producten.

Ook de levensstijl is bepalend voor de gevoelige huid, zo kan roken, stress, hormonale veranderingen en voeding oorzaken zijn van een gevoelige huid. Voor de verzorging van een gevoelige huid is het belangrijk om mogelijk irriterende ingrediënten te vermijden uit producten. Kies daarom altijd producten die speciaal zijn geformuleerd voor de zeer gevoelige huid. Draag je make-up? Kies dan ook producten die geschikt zijn voor de gevoelige huid.  

gevoelige huid
ruwe en schrale huid met kloven
null

Ruwe en schrale huid

Een ruwe en schrale huid kan worden herkend aan de zeer droge, schrale plekken die in sommige gevallen verergeren tot barstjes en kloven. Daarnaast is in veel gevallen de huid rood en erg schilferig. Een ruwe, schrale huid ontstaat door een tekort aan vocht waardoor de huid overmatig afschilfert. Het huidoppervlak heeft een tekort aan lipiden (beschermende vetstofjes) waardoor veel water verdampt uit de huid. Hierdoor verliest de huid haar hydratatievermogen. Dit resulteert in een zeer droge, schilferige huid. Een ruwe en schrale huid wordt in veel gevallen veroorzaakt door externe factoren.

Ruwe weersomstandigheden zoals extreem warme- of koude dagen kunnen het vochtvasthoudend vermogen van de huid verstoren. De symptomen van een ruwe en schrale huid zijn in de zomer of in de winter dan ook heviger. Daarnaast is het overmatig en té warm wassen van de huid een oorzaak van een ruwe en schrale huid.

Voor de verzorging van een ruwe en schrale huid is het belangrijk producten te gebruiken die het vochtvasthoudend vermogen van de huid verbeteren en een beschermde werking hebben. Ingrediënten als ureum en melkzuur kunnen de ruwe en schrale huid die sterk afschilfert gladder maken.  

null

Eczeem

Er bestaat veel verwarring rond het begrip ‘eczeem’. Eczeem is een verzamelnaam die wordt gebruikt voor een reeks aandoeningen die zich enigszins op een gelijkwaardige manier uiteten. Eczeem is een ontstekingsreactie van de extreem droge huid die zich uit in roodheid, schilfering en vaak samengaat met veel jeuk.

Een eczeem gerelateerde huid is niet in staat om zelf vocht vast te houden en huidvet (lipiden) aan te maken. Hierdoor wordt de huid gevoelige voor invloeden van buitenaf, zal de huid sneller irriteren, opvlammen en jeuken. Eczeem kan worden geclassificeerd in twee meest voorkomende variaties; atopisch eczeem en contacteczeem.

Atopisch eczeem is het opvlammende eczeem wat váák voorkomt in de huidplooien, nek, gezicht en/of hoofd(huid). Atopisch eczeem heeft meestal een erfelijke factor. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen voor. Bij 80% van de atopisch eczeem patiënten begint de aandoening voor de leeftijd van 5 jaar. In sommige gevallen verdwijnt het eczeem bij deze patiënten spontaan, helaas is dit niet in alle gevallen het geval.

Contacteczeem is een toxisch type waarbij de huid irriterend reageert door contact met bepaalde stoffen. Deze stoffen worden doorgaans ‘allergenen’ genoemd. Contacteczeem komt met name voor op de handen en rond de ogen.

Klachten van eczeem kunnen verergeren door overmatig warm water en zeep gebruik. Eczeem wordt doorgaans behandeld met indifferente therapie; het veelvoudig smeren van indifferente crèmes of zalven. Daarnaast wordt op basis van de ernst van het eczeem medicinale crèmes voorgeschreven zoals; corticosteroïden. Het is erg belangrijk om naast een medicinale crème een ondersteunende indifferente crème of zalf te gebruiken om de huid continue te blijven beschermen en hydrateren.

eczeem
Psoriasis huid
null

Psoriasis

Psoriasis is een chronische, vaak erfelijke, huidaandoening die zich kenmerkt door de rode plekken met witte schilfers. Deze plekken kunnen op het gehele lichaam voorkomen maar komen veelal voor op de ellebogen, knieën, scheenbenen en op de hoofdhuid. In sommige gevallen jeuken deze plekken of doen ze pijn.

Bij mensen met psoriasis gaat de vernieuwing van de huid vele malen sneller dan bij anderen. Het huidvernieuwingsproces duurt doorgaans 28 dagen. Bij mensen met psoriasis gaat het huidvernieuwingsproces vele malen sneller. De huid vernieuwt zich in 6 tot 7 dagen. Door deze snelheid worden de huidcellen niet goed aangemaakt waardoor er een dikke laag van ‘dode’ huidcellen ontstaat.

Het is niet bekend hoe psoriasis precies ontstaat, wel is het duidelijk dat het eigen immuunsysteem hier een belangrijke rol in speelt. Helaas is psoriasis niet te genezen. Toch zijn er perioden dat de huid spontaan verbetert en behandelingen tijdelijk de plekken doet verminderen. Echter komen de plekken na verloop van tijd weer terug.

Lokale behandeling van psoriasis is mogelijk door een indifferente crème of zalf direct op de psoriasisplek aan te brengen. Dit kan worden afgewisseld met corticosteroïden of crèmes met ureum (verwijderd schilfers). Bij hevige psoriasisklachten is een systemische behandeling mogelijk. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van tabletten of injecties met stoffen die psoriasis onderdrukken. Het is belangrijk om zelf de psoriasisplekken soepel te houden met een vettere, beschermde crèmes of zalf. Smeer de plekken dan ook goed in na contact met water en zeep.

null

Jeuk

Een jeukende huid geeft een kriebelend gevoel waardoor de drang ontstaat om te krabben. Jeuk blijft in de meeste gevallen beperkt tot een bepaalde plek op het lichaam. Echter komt het bij sommige huidaandoeningen of ziektes zoals diabetes voor dat er jeuk ontstaat over het gehele lichaam.

Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben zoals hierboven al kort benoemd; huidaandoeningen, geneesmiddelen of systemische aandoeningen. Bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of een zeer droge huid is jeuk een veel voorkomende bijwerking. Jeuk kan ook ontstaan door een reactie van externe invloeden zoals insecten- of kwallenbeten. Systemische aandoeningen waarbij veelvoudig jeuk optreedt zijn; diabetes, hepatitis of bij verschillende nier- en leverziekten. Wanneer er een allergie ontstaat, kan de huid ook reageren met jeuk. Jeuk kan overal op het lichaam voorkomen, er zijn ook verschillende soorten jeuk. Jeuk kan ontstaan op de hoofdhuid door bijvoorbeeld eczeem of psoriasis. De hoofdhuid jeukt door overvloed aan schilfering. Jeuk in het aangezicht, de romp, schaamstreek of benen.

Het kan te maken hebben met allerlei oorzaken. Het is daarom belangrijk de arts ernaar te laten kijken, allergieën op te sporen en eventueel medicatie voor te schrijven. Algemene advies om jeuk te verminderen is door niet of zo min mogelijk te krabben.

Daarnaast is het verstandig om de huid regelmatig in te smeren met hydraterende crèmes of zalven. Bad- of douche in beperkte mate zonder agressieve zeepproducten. Jeuk is iets wat voorkomen moet worden om de huid niet verder te beschadigen, gelukkig bestaan er huidverzorgingsproducten die daarbij helpen. Ingrediënten/crèmes die veelvoudig worden toegepast bij de verzorging van een jeukende huid zijn; levomenthol, polidocanol, carbomeerwatergel en koelzalven.

Jeukende huid
Jeuk door muggenbeten
null

Insecten- en kwallenbeten

Een insecten- of kwallenbeet is in beide gevallen niet gewenst. Vele onder ons hebben hier wel eens mee te maken gehad, een vervelende muggenbult of een agressieve wespensteek. Beide steken of beten hebben een onbehagelijk gevoel als resultaat. 

Wanneer je wordt gebeten door een insect of kwal is het belangrijk om uit te vinden door welke ‘soort’ je gestoken of gebeten bent. Zo moet een wespen- of bijensteek anders worden behandeld dan een kwallenbeet. Ben je gebeten door een bij, wesp of hommel? Dan is het belangrijk om snel te handelen en de angel er zo snel mogelijk uit te halen. Zuig het gif eruit en spuug het uit. Maak de steekwond schoon en behandel bij ernstige jeuk de huid met crèmes die jeukstillend werken. Kwallenbeten lopen we op bij een bezoekje aan het strand. De lange tentakels met gif kunnen je lichaam aanraken waardoor het gif loslaat. Het gif van een kwal kan je neutraliseren door een behandeling met ingrediënten zoals: levomentholpolidocanol, carbomeerwatergel. Deze ingrediënten zijn overigens ook toepasbaar bij jeuk door insectenbeten.

null

Decubitus (doorligplekken)

Decubitus, in de volksmond doorligplekken, ontstaan door langdurige druk op een en dezelfde plaats. Door de continue druk beschadigt de huid en het onderliggende weefsel. Decubitus kan voorkomen in een milde vorm wat zich uit in roodheid en schrale plekken maar kan soms in ernstige vormen voorkomen waarbij de huid diepe wonden heeft. We noemen decubitus dus ook wel doorligplekken of drukplekken door bedlegerigheid.

Decubitus komt voor bij personen die veel in bed liggen of in een rolstoel zitten. De kans op het ontstaan van een doorligplek wordt groter als iemand door een handicap of ziekte de zenuwen niet meer voldoende reageren op pijnprikkels. Decubitus ontstaat door druk op de huid. In de huid zitten kleine bloedvaten die de huid en het weefsel voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Door de continue druk op een plek worden de bloedvaten samengedrukt. De huid krijgt dan niet voldoende zuurstof waardoor cellen in de huid afsterven, de huid stuk gaat en decubitus ontstaat. Decubitus komt veelal voor op plaatsen waarbij botten dicht onder het huidoppervlak liggen zoals; het stuitje, heupen, hielen, ellebogen en enkels.

Wanneer er sprake is van decubitus is het belangrijk een arts of wondzorg consulent te bezoeken voor advies. Daarnaast zijn er verschillende antidecubitus crèmes en zalven beschikbaar om de kwetsbare huid te beschermen en/of te verzorgen.  

decubitus doorligplekken
Acne vulgaris jeugdpuistjes
null

Acne

Acne vulgaris is de medische term voor (jeugd)puistjes. Allereerst een fabel; acne wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne of een vitaminetekort. Acne komt echter niet alleen voor bij de jeugd. In sommige gevallen kunnen volwassenen ook te maken krijgen met acne op latere leeftijd.

Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgklieren en kenmerkt zich vaak aan mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puistjes (pustels) of door onderhuidse ontstekingen. Acne komt vaak voor op zones met veel talgklieren zoals het gezicht, op de borst, rug en schouders of de nek. Acne is een aandoening van de talgklieren. Talgklieren zorgen er normaliter voor dat de huid en de haren worden voorzien van vocht om de huid soepel te houden. Bij acne is er sprake van een verhoogde talgproductie. De talgklieren op het gezicht, rug of op de borst worden groter en produceren daardoor een overmatige hoeveelheid talg. Doordat de overmatige talgproductie kunnen de afvoerkanalen van de talgklieren verstoppen waardoor er puistjes (pustels) of mee-eters (comedonen) ontstaan.

De P. Acnes bacterie komt voor in de talgklieren bij acne. Deze bacterie zorgt ervoor dat de afvoerkanalen van de talgklieren beschadigd raken, hierdoor kan overmatig talg verspreiden naar de omliggende huid wat een ontsteking veroorzaakt. Zo verspreid acne langzamerhand over een groter gedeelte van de betreffende zone. Op basis van de ernst van de acne wordt er een behandeling bepaald.

Vaak worden ernstige vormen van acne behandeld met speciale medicatie. Het effect van deze medicatie treedt vaak pas op na 4 tot 8 weken. Om milde vormen van acne te behandelen is het belangrijk om een vocht inbrengende crème te gebruiken en geen uitdrogende producten. Belangrijke ingrediënten die veelvoudig worden toegepast bij de behandeling van acne zijn; benzoylperoxide en lokale retinoïden als tretinoïne en isotretinoïne.

Om acne zelf te behandelen is het belangrijk niet zelf puistjes uit te knijpen, dit kan leiden tot littekenvorming. Reinig je huid voldoende op een milde manier, gebruik daarbij geen uitdrogende producten. Blijft de acne aanhouden, bezoek dan een arts of dermatoloog.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.