null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Allergieën

Als we binnen de indifferente crèmes en zalven spreken over allergieën gaat het met name over ingrediënten in producten welke voor sommige personen allergische reacties veroorzaken op de huid. Een andere naam voor deze vaak onschuldige ingrediënten is; allergeen.

Allergenen zijn bepaalde stoffen waar mensen overgevoelig voor zijn waardoor er bij contact met deze specifieke stof een allergische reactie ontstaat. De huid is bij een allergische reactie niet instaat om via het afweersysteem deze stoffen te weren. Hierdoor ontstaan allergische klachten zoals galbulten, hooikoorts, huiduitslag enzovoorts.

Mensen met verschillende soorten huidaandoeningen zoals; eczeem, ichthyosis of psoriasis hebben echter een grotere kans om allergische reacties te krijgen van bepaalde ‘allergene’ ingrediënten. Bij deze huidaandoeningen is van nature het afweersysteem van de huid al ontregeld. Middels een plakproef bij de huisarts of dermatoloog is het mogelijk te testen welke allergenen reacties veroorzaken op de huid. Zo kan er in de toekomst met zorg producten worden uitgezocht waar deze allergenen niet of nauwelijks in voorkomen.

Hypoallergene voorkeur

Bij Fagron Derma houdt ‘Hypoallergene voorkeur’ in dat wij bij het produceren van de producten geen stoffen hebben gebruikt, waarvan bekend is dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Het betekent echter niet dat het uitsluiten van een allergische reactie mogelijk is, iedereen reageert anders bij aanraking van bepaalde stoffen. Het gehele Fagron Advanced Derma assortiment is hypoallergeen geproduceerd met het streven zo min mogelijk ‘discutabele’ grondstoffen te gebruiken. Het Fagron Advanced Derma assortiment vermindert de kans op allergische reacties bij gebruik van de producten. Kortom, een product met ‘Hypoallergeen’ op de verpakking suggereert dat het product weinig tot geen kans geeft op een allergische reactie. Echter is ‘Hypoallergeen’ niet wettelijk gedefinieerd en kan dus worden gebruikt door iedereen. Het is dus aan jezelf of je deze claim belangrijk vindt of niet.

null

Parfum

Een allergie voor parfum komt bij 6-11% van de eczeempatiënten voor. Echter hebben niet alleen eczeempatiënten last van een overgevoeligheid voor parfum. Een groot deel van de zeer kwetsbare, droge tot zeer droge huiden hebben te maken met een overgevoeligheid voor parfumstoffen.

Een parfumallergie ontstaat niet bij het eenmalig in contact komen met deze stof. Een ‘contactallergie’ voor een parfumstof bouw je gedurende de jaren op. Parfum kan zowel een plantaardige als een chemische oorsprong hebben. Voor mensen met een parfum allergie of overgevoeligheid voor parfum is het kiezen van de juiste producten een uitdaging. Helaas zijn niet alleen in onze eau de parfum flacons voorzien van parfum maar zit deze stof in het grootste deel van onze cosmetische producten.

Veel merken en producten geven tegenwoordig op de verpakking aan wanneer een product parfumvrij is. Sommige merken gebruiken termen als ‘dermatologisch getest of hypoallergeen’ dat betekent echter niet dat deze producten écht parfumvrij zijn. Het is daarom belangrijk om de ingrediëntenlijsten door te nemen.

Zowel Fagron Derma Concept als het Fagron Advanced Derma assortiment is parfumvrij en veilig te gebruiken voor mensen met een contactallergie voor parfum. Bij de Fagron bad- en douche producten raden wij aan om de ingrediëntenlijst goed door te lopen.  

Parfum
Parabenen
null

Parabenen

Een aantal jaar geleden hoorde je weinig over parabenen. Sinds een aantal jaar zijn parabenen in met name cosmetische producten niet gewenst. We kunnen zelfs spreken over een ‘trend’ op het gebied van allergenen stoffen die je zou moeten vermijden, maar wat zijn parabenen eigenlijk? Parabenen is een verzamelnaam van verschillende chemische stoffen. Stoffen die worden gebuikt als conserveringsmiddelen in onder andere verzorgingsproducten.

De reactie van parabenen op de huid kan voor sommige mensen ontwikkelen in een allergie voor parabenen wat zich kenmerkt door eczeemklachten. Parabenen is een mix van stoffen die verwant zijn aan benzoëzuur. Ingrediënten die vallen onder de verzamelnaam ‘parabenen’ zijn; Ethyl Parahydroxybenzoate, Benzoethyl parahydroxybenzoate, Propyl Parahydroxybenzoate en Butyl Parahydroxybenzoate.

Zoals hierboven al eerder genoemd worden parabenen gebruikt als conserveringsmiddel om bacteriën en schimmels te weren in verschillende producten. In dat opzicht is het toepassen van parabenen niet met verkeerde intenties, echter komt het veelvoudig voor dat de huid allergisch reageert op deze toevoeging.

Bij een lichte allergie voor parabenen kenmerkt de huid zich met roodheid, zwelling, bultjes, schilfering en jeuk. Deze reacties komen vaak voor in het gezicht, hals, op de armen of oksels. Wanneer de huid allergisch reageert op hoogstwaarschijnlijk parabenen is het belangrijk om huidverzorgingsproducten te kiezen die geen toegevoegde parabenen bevatten. Indien een huidverzorgingsproduct parabenenvrij is, wordt dit vaak gecommuniceerd op de verpakking. Fagron Derma heeft een groot assortiment parabeenvrije producten in haar assortiment die geschikt zijn bij een parabenen allergie of overgevoeligheid.

null

Propyleenglycol

Een allergie of overgevoeligheid voor propyleenglycol (1,2-propaandiol), ook wel PG-allergie heeft niet dezelfde mate van bekendheid als de twee hierboven toegelichte allergenen maar is net zo, zo dan niet belangrijker, om rekening mee te houden bij o.a. eczeempatiënten. Propyleenglycol is een kleurloze, geurloze en heldere vloeistof wat wordt gebruikt als conserveermiddel in met name geneesmiddelen en dermatologische zalven en crèmes. Propyleenglycol wordt gewonnen uit aardolie.

Naast de conserverende eigenschappen kan propyleenglycol ook worden ingezet als vochtdrager in producten. Propyleenglycol trekt beter in de huid dan het alternatieve ingrediënt glycerine. Propyleenglycol is een ingrediënt waar men over het algemeen niet snel allergisch op reageert. Echter kan propyleenglycol op de zeer gevoelige kinderhuid maar ook de eczeemhuid een prikkend, onaangenaam gevoel veroorzaken.

Fagron Derma is zich ervan bewust dat propyleenglycol niet voor iedere huidpatiënt geschikt is. In zowel de productadvieswijzer als in het assortiment overzicht bieden wij de optie aan om propyleenglycol aan te vinken als allergie waardoor enkel producten zonder propyleenglycol zullen worden getoond.

Propyleenglycol
peanut
null

Pinda’s (arachideolie)

De rol van arachideolie (pindaolie) bij een pinda-allergie is discutabel. Arachideolie is niet opgenomen in de G-standaard bij de bewaking van een pinda-allergie. De G-standaard is een databank met alle producten die door een apotheek worden afgeleverd. Het is dus niet ‘vastgesteld’ dat producten met arachideolie in de formulering veilig zijn voor personen met een pinda-allergie.

Een pinda-allergie is één van de meest voorkomende voedselallergieën bij zowel kinderen als volwassenen. Een allergie voor pinda’s wordt veroorzaakt door blootstelling aan pinda-eiwitten. De eiwitten is het allergeen wat zorgt voor een allergische reactie. Er zijn 11 verschillende pinda-allergenen waarvan één arachideolie is. Arachideolie is een hulpstof die veelvoudig wordt toegepast in huidverzorgingsproducten. Arachideolie, wat verwerkt is in huidverzorgingsproducten kan in bepaalde mate nog eiwitten bevatten waar personen met een pinda-allergie op zouden kunnen reageren. Het is dus niet gezegd dat arachideolie veilig te gebruiken is voor personen met een pinda-allergie. Met name ruwe arachideolie kan allergische reacties oproepen bij personen met een pinda-allergie. Echter komt het niet veelvoudig voor dat personen met een pinda-allergie overgevoelig of allergisch reageren op arachideolie, wel is het verstandig om hier rekening mee te houden.

Fagron Derma is zich ervan bewust dat arachideolie in sommige gevallen niet gewenst is in een product. In zowel de productadvieswijzer als in het assortiment overzicht bieden wij de optie aan om arachideolie aan te vinken als allergie waardoor enkel producten zonder arachideolie zullen worden getoond.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

null

Wolvet (wolalcohol, lanoline, adeps lanae)

Wolvet (wolvetalcohol) wordt op ingrediëntenlijsten vaak lanoline, lanoline alcohol of adeps laneagenoemd. Wolvet is een wasachtige, dierlijke substantie wat wordt verkregen uit de talgklieren van schapen. Wolvet beschermt de vacht van het schaap tegen weersinvloeden. Wolvet in haar pure vorm wordt uiteraard niet gebruikt. Wolvet uit de wol wordt op verschillende manieren verwerkt.

Naast wolvet wordt er ook wolvetalcohol gewonnen uit de wol van het schaap. Sommige van deze stoffen kunnen contacteczeem veroorzaken. Wanneer er een overgevoeligheid of allergie aanwezig is voor wolvet(alcohol) toont de huid kenmerken als; rode uitslag, jeuk, schilfering en soms kan er nattend eczeem ontstaan. Het kan dus voorkomen dat het eczeem enkel wordt veroorzaakt door het contact met wolvet, echter is dit niet het geval wanneer er sprake is van constitutioneel eczeem.

Desondanks is het voor personen met constitutioneel eczeem belangrijk om allergische reacties niet te stimuleren en wanneer er reacties ontstaan producten met wolvet(alcohol) te vermijden. Wanneer er sprake is van een wolvetalcoholen allergie zijn er meerdere verwante stoffen die vermeden moeten worden zoals Cetylalcohol en cetostearylalcohol (lees hieronder meer over deze ingrediënten).

Fagron Derma is zich ervan bewust dat wolvet(alcohol) in sommige gevallen niet gewenst is in een product. In zowel de productadvieswijzer als in het assortiment overzicht bieden wij de optie aan om wolvet(alcohol) aan te vinken als allergie waardoor enkel producten zonder wolvet(alcohol) zullen worden getoond.  

null

Cetostearylalcohol (Cetyl- en Stearylalcohol)

Cetostearylaclohol (Cetylalcohol, Stearylalcohol) zijn synthetische vetalcoholen welke onderdeel zijn van natuurlijk wolvet. Deze synthetische vetalcoholen worden veelvoudig ingezet als emulgator (verbinder van water en vet) in diverse huidverzorgingsproducten en geneesmiddelen. Deze emulgatoren worden vaak meegenomen in een plakproeftest wanneer er sprake is van terugkomende allergische reacties.

Cetostearylalcohol wordt veelvoudig verwerkt in lanette en cetomacrogol producten zoals; lanette/cetomacrogol- crème, smeersel en zalf. Echter is cetostearylalcohol niet in alle varianten verwerkt. Allergieën voor o.a. cetylalcohol en stearylalcohol komen niet vaak voor maar is er sprake van een wolvetalcoholen allergie, dan is het verstandig om ook deze groep alcoholen te mijden.

Fagron Derma is zich ervan bewust dat Cetostearylalcohol in sommige gevallen niet gewenst is in een product. In zowel de productadvieswijzer als in het assortiment overzicht bieden wij de optie aan om Cetostearylalcohol aan te vinken als allergie waardoor enkel producten zonder Cetostearylalcohol zullen worden getoond.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.