null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Acne

Acne vulgaris is de medische term voor (jeugd)puistjes. Acne komt vaak voor bij 12 tot 25-jarigen, namelijk bij 25 tot 75% van deze doelgroep. Het komt echter niet alleen voor bij de jeugd. Ook volwassenen kunnen namelijk te maken krijgen met acne.

Acne ontstaat door verstopte of ontstoken talgklieren en kenmerkt zich vaak in mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puistjes (pustels) of door onderhuidse ontstekingen. Acne komt vaak voor op zones met veel talgklieren zoals het gezicht, op de borst, rug en schouders of de nek.

 

Oorzaak van acne  

Allereerst een fabel; acne wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne of een vitaminetekort. Acne is een aandoening van de talgklieren. Talgklieren zorgen er normaliter voor dat de huid en de haren worden voorzien van vocht om de huid soepel te houden. Bij acne is er sprake van een verhoogde talgproductie. De talgklieren op het gezicht, rug of op de borst worden groter en produceren daardoor een overmatige hoeveelheid talg. Door de overmatige talgproductie kunnen de afvoerkanalen van de talgklieren verstoppen, waardoor er puistjes (pustels) of mee-eters (comedonen) ontstaan.

Ook de P. Acnes bacterie speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van acne. Deze bacterie komt van nature voor op de huid en bevindt zich in de talgklieren. Indien deze bacterie zich vermenigvuldigt kunnen er ontstekingen ontstaan. Deze bacterie zorgt ervoor dat de afvoerkanalen van de talgklieren beschadigd raken, waardoor overmatig talg kan verspreiden naar de omliggende huid wat een ontsteking veroorzaakt. Zo verspreidt acne langzamerhand over een groter gedeelte van de betreffende zone. Op basis van de ernst van de acne wordt er een behandeling bepaald.

 

Hoe kun je acne het beste verzorgen

Vaak worden ernstige vormen van acne behandeld met speciale medicatie. Het effect van deze medicatie treedt vaak pas op na 4 tot 8 weken. Om milde vormen van acne te behandelen is het belangrijk om een vocht inbrengende crème te gebruiken en geen uitdrogende producten. Belangrijke ingrediënten die veelvoudig worden toegepast bij de behandeling van acne zijn; benzoylperoxide en lokale retinoïden als tretinoïne en isotretinoïne.

Om acne zelf te behandelen is het belangrijk niet zelf puistjes uit te knijpen, dit kan leiden tot littekenvorming. Reinig je huid voldoende op een milde manier, gebruik daarbij geen uitdrogende producten. Blijft de acne aanhouden, bezoek dan een arts of dermatoloog.

Bekijk alle producten
Acne vulgaris jeugdpuistjes
null

Producten voor acne

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.