null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Eczeem

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid wat zich uit als een zeer droge huid, roodheid, schilfering en jeuk. Bij eczeem is de huid niet in staat om vocht vast te houden en om huidvet (lipiden) aan te maken. Hierdoor wordt de huid gevoelig voor invloeden van buitenaf en ontsnapt het vocht wat in de huid zit. Doordat de huid barrière niet in staat is de huid te beschermen zal er sneller irritatie, opvlammingen en jeuk optreden.

Oorzaak van eczeem

Eczeem kan in verschillende vormen voorkomen. Hieronder worden de drie meest voorkomende toegelicht.

 

Atopisch eczeem is het meest voorkomende soort eczeem en wordt ook wel dauwworm (bij baby’s) of constitutioneel eczeem genoemd. Wanneer men last heeft van atopie, ook wel gevoeliger voor allergieën, is de kans op bijvoorbeeld ontwikkeling van eczeem maar ook astma en hooikoorts groter. Bij 80% van de atopische eczeem patiënten begint de aandoening voor het vijfde levensjaar. In sommige gevallen verdwijnt het eczeem bij deze patiënten spontaan, helaas is dit niet altijd het geval.

 

Bij allergisch contacteczeem is de huid overgevoelig voor een bepaalde stof. Denk dan aan stoffen die bijvoorbeeld in cosmetica kunnen zitten of in chemische producten zoals schoonmaakmiddelen. Maar denk ook aan nikkel waar vaak een reactie op kan zijn. Stoffen die voor een allergie kunnen zorgen worden ook wel allergenen genoemd. De reactie op het contact met een stof is niet meteen zichtbaar. Voordat er een allergie ontwikkelt moet men eerst een tijd met de stof in contact komen. In sommige gevallen gaat het snel maar het kan ook zo weken of jaren duren voordat de reactie tot uiting komt. Het achterhalen van een allergie op een bepaalde stof kan het beste achterhaalt worden met een allergie test, bijvoorbeeld plakproeven.

 

Seborroïsch eczeem komt vooral veel voor op plaatsen waar veel talgproductie is. Dit is te herkennen aan de gelige fijne schilfering. Daarnaast reageert de huid ook met een ontstekingsreactie. Dit uit zich in roodheid en een lichte zwelling. Vaak komt deze variant op de haargrens, wenkbrauwen, in en achter de oren voor. Het kan zorgen voor jeuk maar is echter niet zo ernstig zoals bij atopisch eczeem.

 

Tevens bestaan er nog andere vormen van eczeem zoals onder andere clownseczeem en blaasjes eczeem. Lees hier meer over door op de link te klikken.

 

Hoe kun je eczeem het beste verzorgen?

Klachten van eczeem kunnen verergeren door overmatig warm water en zeep gebruik. Het wordt doorgaans behandeld met indifferente therapie; het veelvoudig smeren van indifferente crèmes of zalven zonder toevoeging van medicatie. Daarnaast wordt op basis van de ernst van het eczeem medicinale crèmes voorgeschreven zoals; corticosteroïden. Het is erg belangrijk om naast een medicinale crème een ondersteunende indifferente crème of zalf te gebruiken om de huid continu te blijven beschermen en hydrateren.

 

Lees hier meer over Creme voor eczeem

Lees hier meer over Zalf voor eczeem

eczeem
null

Producten

Bekijk alle producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.