null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Corticosteroïden

Wanneer er sprake is van opvlammend eczeem, psoriasis of andere huidaandoeningen wordt er eerst een behandeling met indifferente middelen voorgeschreven. Wanneer een behandeling met enkel indifferente middelen niet voldoende is om het eczeem of een andere huidaandoening te kalmeren worden er medicinale crèmes of zalven voorgeschreven. Dit zijn vaak crèmes of zalven met hormonen; corticosteroïden. Corticosteroïden of andere hormoonzalven onderdrukken het onstekingsproces in de huid waardoor klachten zoals; roodheid en schilfering worden onderdrukt. De toepassing van corticosteroïden geven weinig tot geen bijwerkingen bij goed en deskundig gebruik. Het gebruik van corticosteroïden of andere hormoonzalven kunnen de huidaandoening niet genezen, maar klachten kunnen wel verminderen.

null

Hoeveel moet je smeren?

Veilig en voldoende smeren met corticosteroïden

Corticosteroïden zijn verkrijgbaar op recept in verschillende sterktes. Corticosteroïden zijn ingedeeld in 4 klassen. Hoe hoger de klasse, hoe sterker de werking. Een dermatoloog of huisarts start vaak de behandeling met een lage klasse corticosteroïd, mocht het resultaat onvoldoende zijn wordt er gekeken naar een sterkere klasse.

Het is belangrijk om corticosteroïden goed te gebruiken om mogelijke bijwerkingen te voorkomen of te beperken. Met name bij huidaandoeningen zoals constitutioneel eczeem is het belangrijk volgens een schema deze hormoonzalven te smeren én af te bouwen. Bouw de behandeling van corticosteroïden niet af wanneer er geen verbetering te zien is of het eczeem weer terugkeert. Overleg dit altijd met een arts of verpleegkundige. Bekijk hier het corticosteroïden afbouwschema.

Smeer voldoende volgens de FTU-methode  

Smeer de corticosteroïden enkel op de plekken waar het eczeem, psoriasis e.d. zich bevindt. Om precies te weten hoeveel corticosteroïden er nodig is heeft Fagron Derma een FTU (Finger tip unit) schema beschikbaar. Hierin wordt gemakkelijk toegelicht hoeveel product per lichaamsdeel gesmeerd moet worden om veilig corticosteroïden te gebruiken. Bekijk hier het FTU-schema.

shutterstock_257569267

Finger Tip Unit methode (FTU)

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.