null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Corticosteroïden

Wanneer er sprake is van opvlammend eczeem, psoriasis of andere huidaandoeningen wordt er eerst een behandeling met indifferente middelen voorgeschreven. Wanneer een behandeling met enkel indifferente niet voldoende is om het eczeem of een andere huidaandoening te kalmeren worden er medicinale crèmes of zalven voorgeschreven. Dit zijn vaak crèmes of zalven met hormonen; corticosteroïden. Corticosteroïden of hormoonzalven onderdrukken het onstekingsproces in de huid waardoor eczeemklachten zoals; roodheid en schilfering verminderen. De toepassing van corticosteroïden geven geen tot weinig bijwerkingen bij goed en deskundig gebruik. Echter wilt het niet zeggen dat bij het gebruik van corticosteroïden het eczeem geneest maar klachten kunnen wel verminderen.

null

Hoeveel moet je smeren?

Corticosteroïden zijn verkrijgbaar op recept in verschillende sterktes. Corticosteroïden zijn ingedeeld in 4 klassen. Hoe hoger de klasse, hoe sterker de werking. Een dermatoloog of huisarts start vaak de behandeling met een lage klasse corticosteroïd, mocht het resultaat onvoldoende zijn wordt er gekeken naar een sterke klasse.

Het is belangrijk om corticosteroïden goed te gebruiken om mogelijk bijwerkingen te voorkomen of te beperken. Met name bij huidaandoeningen zoals constitutioneel eczeem is het belangrijk volgens een schema deze hormoonzalven te smeren en af te bouwen. Bouw de behandeling van corticosteroïden niet af wanneer er geen verbetering te zien is, of het eczeem weer terugkeert. Overleg dit altijd met de arts of verpleegkundige. Bekijk hier het corticosteroïden afbouwschema. Wanneer corticosteroïden niet juist worden gebruikt kan de huid dunner worden, couperose in het gelaat ontstaan en pigmentatie afnemen.

Smeer de corticosteroïden enkel op de plekken waar het eczeem, psoriasis e.d. zich bevindt. Om precies te weten hoeveel corticosteroïden er nodig is heeft Fagron Derma een FTU (Fingertip unit) schema beschikbaar. Hierin wordt gemakkelijk toegelicht hoeveel er per lichaamsdeel gesmeerd moet worden om veilig corticosteroïden te gebruiken. Bekijk hier het FTU-schema.

shutterstock_257569267

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.