null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Lichen sclerosus

Wat is Lichen sclerosus?

Lichen sclerosus (LS) is een huidaandoening waarbij de huid minder soepel is en uiteindelijk wittig van kleur wordt. Hoewel het vaak voorkomt bij vrouwen tussen de 45 en 60 jaar, kan het ook bij mannen en kinderen optreden. De symptomen kenmerken zich meestal in de genitale regio (schaamstreek), maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen, zoals in de mond, romp, schedel, handen en/of voeten. Doordat Lichen sclerosus vaak in de schaamstreek voorkomt denkt men soms dat het een geslachtsziekte is, dat is het niet. Daarnaast is deze huidaandoening niet besmettelijk of erfelijk. Helaas is Lichen sclerosus niet te genezen.

 

Hoe ontstaat Lichen sclerosus?

De exacte oorzaak van Lichen sclerosus is niet duidelijk. Hormonale invloeden, met name tijdens de menopauze bij vrouwen, worden als mogelijke triggers gezien. Er zijn ook aanwijzingen dat Lichen sclerosus een auto-immuunziekte kan zijn, waarbij het lichaam gezond weefsel aanvalt. Tot op heden is echter nog niet definitief vastgesteld dat LS een auto-immuunziekte is.

 

Kenmerken van Lichen sclerosus

LS wordt gekenmerkt door witte, strak begrensde plekken op de huid, welke vaak gepaard gaan met veranderingen zoals dunner worden van de huid, scheurtjes en littekenvorming.

Deze aandoening kent verschillende symptomen, variërend van jeuk en pijn tot plas- en ontlastingsproblemen. Bij ernstige gevallen kan weefselvergroeiing optreden, wat leidt tot vernauwing van bijvoorbeeld de vagina-ingang en mogelijke complicaties bij het vrijen.

 

Behandeling van klachten bij Lichen sclerosus

Jeuk is de meest voorkomende klacht. Vaak gaat dit gepaard met pijn tijdens de dagelijkse activiteiten of intieme momenten. De specialist zal bij de behandeling van LS vaak beginnen met de medicinale behandeling met corticosteroïden (hormooncrème- of zalf). Deze medicinale behandeling helpt bij het direct verminderen van pijn, jeuk maar helpt ook bij het voorkomen van littekens en ernstige vergroeiingen. Het is belangrijk om corticosteroïden volgens de FTU-methode te smeren (lees hier meer over FTU) tot slot zal de specialist een passend afbouwschema meegeven (leer hier meer over afbouwen).

Weefsel dat verdwenen is kan door de behandeling niet meer terugkomen. De behandeling voorkomt vooral verdere aantasting van de huid rondom de vagina en anus en onderdrukt de symptomen zoals de jeuk.

Onderhoudsbehandeling

Naast de medicinale behandeling is het raadzaam om een verzorgende crème of zalf te gebruiken zonder medicijn. Deze crème of zalf helpt de huid soepel te houden. Bij dit soort crèmes en zalven wordt er vaak gerefereerd naar cetomacrogol- of lanettecrèmes met toegevoegd vaseline (10%, 20% of 50%) of een zalfbasis zoals vaseline paraffine in gelijke delen en simplex basiszalf. Deze verzorgende middelen kan je dagelijks, zo royaal mogelijk smeren. Er zit geen maximum op het gebruik van deze middelen en zijn exclusief verkrijgbaar bij de apotheek.

verzorging intieme zone
null

Producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.