null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Aambeien

Aambeien zijn aanwezig aan de binnenkant van het rectum, wat het anale kanaal wordt genoemd. Hier ligt een netwerk van sponsachtige bloedvaten. Als deze bloedvaten uitzetten en naar buiten uitsteken, wordt dit aangeduid als aambeien. Aambeien kunnen zich intern, dus binnen het anale kanaal, bevinden of extern, waarbij ze naar buiten uitsteken. Over het algemeen is deze aandoening goedaardig, maar veel mensen ervaren ongemak als gevolg van aambeien in hun dagelijks leven. Vooral mensen boven de leeftijd van 50 jaar worden vaak geconfronteerd met aambeien, het kan zowel mannen als vrouwen treffen.

 

Oorzaken aambeien

Ze ontstaan door een toegenomen druk op de aders boven de anus. De aders raken geïrriteerd, opgezwollen en rekken uit. Onder andere onderstaande factoren kunnen leiden tot een verhoogde druk op de bloedvaten in de anus:

  • Persen: ze ontstaan vaak door een verhoogde druk in de bloedvaten in het bekken- en anale gebied. Dit kan optreden door langdurig persen tijdens de stoelgang als gevolg van obstipatie of harde ontlasting.
  • Ophouden van de ontlasting: Wanneer ontlasting wordt opgehouden, kan deze zich ophopen in de endeldarm, wat resulteert in een toename van de druk in de bloedvaten boven de anus. Het is daarom verstandig om direct naar het toilet te gaan wanneer je aandrang voelt en dit niet uit te stellen.
  • Lang staan: Langdurig staan zonder te bewegen kan leiden tot een toename van de druk in de bloedvaten tot gevolg.
  • Dieet: Een dieet dat arm is aan vezels en vocht kan leiden tot constipatie en harde ontlasting, wat het risico vergroot.
  • Zwangerschap en bevalling: De druk die tijdens de zwangerschap op de bekkenbloedvaten wordt uitgeoefend, kan aambeien veroorzaken of verergeren. Ook tijdens de bevalling kan het persen deze ongemakken veroorzaken of verergeren.
  • Overgewicht: Overgewicht kan bijdragen aan verhoogde druk in het bekkengebied en de ontwikkeling  bevorderen.

 

Klachten

Aambeien hoeven niet altijd klachten te veroorzaken. Sommige mensen kunnen aambeien hebben zonder zich daarvan bewust te zijn. Wanneer u last heeft of vermoedt dat u aambeien heeft, raadpleeg dan de huisarts voor een juiste diagnose en een passende behandeling.

Symptomen die zich kunnen voordoen bij aambeien zijn onder andere:

  • Jeuk en irritatie: Een van de meest voorkomende klachten is jeuk rond het anale gebied.
  • Pijn of ongemak: ze kunnen pijnlijk zijn, vooral tijdens en na de stoelgang. Het kan aanvoelen als een brandend gevoel of een drukkende pijn.
  • Bloed in de ontlasting: Bloed op toiletpapier of in de toiletpot kan een teken zijn van aambeien. Dit bloed is meestal helderrood.
  • Moeilijke stoelgang: ze kunnen de stoelgang bemoeilijken, wat kan leiden tot obstipatie of frequente diarree.

 

Lees hier meer over het behandelen van aambeien

Aambeien
null

Producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.