null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Ichthyosis

Ichthyosis is een erfelijke huidaandoeningen waarbij er een afwijking is in het verhoorningsproces van de bovenste huidlaag. Ichthyosis uit zich door een toenemende verdikking van de hoornlaag (bovenste huidlaag) in de vorm van ernstige schilfering wat lijkt op ‘schubben’. Vandaar dat ichthyosis ook wel de ‘visschubbenziekte’ wordt genoemd. Ichthyosis is namelijk afgeleid van het Griekse woord ‘ichthys’ wat vis betekent.

Door de toenemende verdikking van de huid wordt de functie van de huid belemmert. Een huid met ichthyosis verliest veel vocht waardoor deze uitermate droog is. Daarnaast ontstaan er vaak kloofjes, wondjes en diepe groeven in de huidplooien en zijn de grove schilfers vaak goed zichtbaar en laten vaak los.

Ontstaan van ichthyosis 

De meeste vormen van ichthyosis zijn erfelijk bepaald. Er bestaan vele vormen van ichthyosis maar ichthyosis vulgaris is daarmee de meest voorkomende variant. Bij onder andere ichthyosis vulgaris wordt deze huidaandoening veroorzaakt door een ‘afwijking’ in een gen (= een gen is een drager van erfelijke informatie). Ichthyosis is helaas niet te genezen maar kan doormiddel van medicinale behandelingen en indifferente therapie (basiscrèmes en zalven) goed worden onderhouden.

 

Onderhouden van ichthyosis

 

Vette crèmes of zalven met toegevoegd ureum of melkzuur zijn voor een ichthyosis huid raadzaam en eigenlijk onmisbaar in de dagelijkse onderhoudsbehandeling. Ingrediënten zoals melkzuur en ureum hebben de eigenschap om de verdikte hoornlaag te verwerken waardoor de huid minder uitdroogt. Melkzuur (Huizingacrème) en ureum in een vette basis hebben zelfs de eigenschap om het verder uitdrogen van de huid te voorkomen. Daarnaast kunnen ook orale therapieën of lichttherapie worden toegepast als behandeling van ichthyosis.

Wat doet ureum? 

Ureum, een lichaamseigen stof, bevordert dat de huid water opneemt, waardoor deze weker wordt. Daardoor verdwijnen de dode huidschilfers sneller en wordt de huid soepeler en beter gehydrateerd. Ureum is beschikbaar in verschillende percentages én basissen (crème, zalven, vetcrèmes). Voor dagelijks gebruik als onderhoudsbehandeling zijn er twee percentages beschikbaar binnen het Fagron assortiment. Voor kinderen onder de 12 jaar is 5% ureum te gebruiken (tenzij anders voorgeschreven door een arts of specialist) en voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen is 10% ureum geschikt voor dagelijkse toepassing (tenzij anders voorgeschreven door een arts of specialist).

 

Producten met ureum 

Ichthyosis
null

Producten

Bekijk alle producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.