null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem, ook wel bekend als constitutioneel eczeem of atopische dermatitis, is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door ontstekingsreacties van de huid. Het resulteert in rode, droge en schilferende plekken die vaak gepaard gaan met een onbehaaglijk gevoel. Deze aandoening heeft genetische oorzaken en wordt gekenmerkt door een verminderde huidbarrière.

Bij mensen met atopisch eczeem is er een tekort aan huidvetten, ook wel lipiden genoemd, waardoor de huid moeilijk vocht kan vasthouden. Hierdoor ontstaat een chronische uitdroging van de huid. Daarnaast biedt de huid door het gebrek aan huidvetten minder bescherming tegen externe invloeden zoals irriterende stoffen, allergenen en bacteriën. Als reactie hierop reageert het immuunsysteem van de huid overmatig op deze stoffen, wat leidt tot ontsteking en uiteindelijk tot het ontstaan van eczeem. Eczeem is niet besmettelijk.

Hoewel atopisch eczeem niet genezen kan worden, zijn er wel manieren om de symptomen onder controle te houden. Een effectieve behandeling van atopisch eczeem richt zich op twee belangrijke aspecten:

  1. Ontstekingsreactie onderdrukken

Een veelgebruikte aanpak om ontstekingsreacties te verminderen, is het gebruik van medicinale behandelingen met corticosteroïden. Deze medicijnen kunnen in de vorm van crèmes, zalven of lotions worden gebruikt om de ontstekingsreactie in de huid te verminderen en de symptomen te verlichten. Het is echter belangrijk om deze medicijnen alleen te gebruiken volgens voorschrift van een arts, dit is volgens de FTU-methode en een passend afbouwschema.

  1. Aanvulling van huidvetten met indifferente crèmes of zalven

Het aanvullen van de huidvetten is een essentieel onderdeel van de behandeling van atopisch eczeem. Hiervoor worden indifferente crèmes of zalven gebruikt. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld om de huid te beschermen en het vocht beter vast te houden. Door de huid dagelijks in te smeren met indifferente crèmes of zalven, kan de huidbarrière worden beschermd tegen invloeden van buitenaf. Dit helpt mogelijke ontstekingsreacties te voorkomen en voorkomt verder uitdrogen van de huid.

Het gebruik van indifferente crèmes en zalven heeft verschillende voordelen bij de behandeling van atopisch eczeem

  • Hydratatie: Deze producten helpen de huid vocht beter vast te houden, waardoor droogheid en schilfering verminderen.
  • Huidbarrièrebescherming: Door het aanvullen van de huidvetten wordt de beschermende functie van de huidbarrière versterkt, waardoor irriterende stoffen, allergenen en bacteriën minder gemakkelijk de huid kunnen binnendringen.
  • Jeukverlichting: Een goede hydratatie van de huid kan de jeuk (onbehaaglijk gevoel) verminderen, waardoor de drang om te krabben afneemt.

Het is belangrijk om te kiezen voor indifferente crèmes of zalven die specifiek zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid en vrij zijn van irriterende stoffen zoals parfum en kleurstoffen. Raadpleeg altijd een arts of dermatoloog voor advies over welke producten het meest geschikt zijn voor jouw situatie.

Kortom, indifferente crèmes en zalven spelen een cruciale rol bij de behandeling van atopisch eczeem. Ze helpen de huid te hydrateren, beschermen de huidbarrière en verminderen de symptomen van deze chronische huidaandoening. Door regelmatig gebruik van deze producten kun je de controle over atopisch eczeem verbeteren en een betere kwaliteit van leven ervaren. Vergeet niet om altijd het advies van een professional op te volgen voor een gepersonaliseerde behandeling.

eczeem
null

Producten

Bekijk alle producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.