null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Seborroïsch eczeem

Seborrhoïsch, seborroïsch of nattend eczeem ontstaat door de aanwezigheid van de gist Pityrosporum ovale, ook bekend als malassezia furfur, die van nature op de hoofdhuid van iedereen aanwezig is. Deze gist speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van seborroïsch eczeem, vooral op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn. Bij mensen met deze vorm van eczeem wordt er meer van deze gist aangetroffen dan normaal. Het immuunsysteem van sommige mensen reageert op de gist met een ontstekingsreactie, wat leidt tot de roodheid van het eczeem.

Hoewel de reden waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor deze gist dan anderen niet bekend is, speelt genetische aanleg mogelijk een rol.

Daarnaast kunnen emotionele spanningen het eczeem verergeren. Ook de kou in de herfst en winter en de droge lucht in warme ruimtes kunnen de symptomen van het eczeem doen toenemen. Deze aandoening kan behoorlijk hinderlijk zijn en het dagelijks leven van mensen beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om seborroïsch eczeem onder controle te houden en de symptomen te verminderen.

 

Symptomen

De meest voorkomende symptomen zijn roodheid, jeuk, schilfering en vettige plekken op de hoofdhuid en het gezicht. De ernst van de symptomen kan variëren. Berg bij baby’s of jonge kinderen is ook een vorm van seborroïsch eczeem. Deze vorm van eczeem kan je vaak herkennen aan de gelige, vettige schilfers op het gelaat of behaarde hoofdhuid. Plaatsen waar seborroïsch eczeem vaak voorkomt: haargrens, hoofdhuid, wenkbrauwen, langs de neusplooi  en achter de oren.

 

Het belang van indifferente crèmes en zalven

Bij de behandeling van seborroïsch eczeem vormen indifferente crèmes en zalven vaak de basis. Deze producten zijn speciaal ontworpen om de huid te ondersteunen bij het vochtvasthoudend vermorgen en te beschermen zonder extra irritatie te veroorzaken. Indifferente crèmes en zalven bevatten geen werkzame stoffen, waardoor deze middelen voor dagelijks gebruik geschikt zijn. Ze helpen de droogheid van de huid te verminderen en de natuurlijke barrièrefunctie te herstellen.

 

Verzorging van seborroïsch eczeem: Tips en richtlijnen

  • Regelmatig en zacht reinigen: Was de aangetaste huid met lauw water en een milde, zeepvrije reiniger. Vermijd agressieve wrijving.
  • Gebruik indifferente crèmes en zalven: Breng na het reinigen een laag aan op de getroffen gebieden om de huid te beschermen en schilfering te verminderen.
  • Vermijd irriterende stoffen: Vermijd producten met sterke geuren, uitdrogende alcohol (vetalcoholen zijn wél geschikt) en andere irriterende stoffen.
  • Voorkom krabben: Krabben beschadigt de huid en kan secundaire infecties veroorzaken. Gebruik een koele kompres of jeukstillend middel.
  • Raadpleeg een dermatoloog: Bij aanhoudende of verergerende symptomen is het raadzaam een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

 

Seborroïsch eczeem is een vervelende aandoening, maar met de juiste verzorging en behandeling kunnen de symptomen aanzienlijk worden verminderd. Door het volgen van bovenstaande richtlijnen en het regelmatig gebruik van indifferente crèmes en zalven kun je jouw huid gezond en comfortabel houden. Raadpleeg altijd een arts of dermatoloog voor een persoonlijk advies op maat.

seborrheic dermatitis crusts on the baby's head. child with seborrhea in the hair, newborn skin problems
null

Producten

Bekijk alle producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.