null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Zalf voor eczeem

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid wat zich uit als roodheid, een (zeer) droge huid, schilfering en gaat vaak gepaard met jeuk. Er zijn vele soorten eczeem, waarvan constitutioneel (atopisch) eczeem de meest voorkomende is. Daarnaast komen allergisch contacteczeem en seborroïsch eczeem vaak voor.

Oorzaken van constitutioneel (atopisch) eczeem

De huid bij constitutioneel eczeem heeft een verminderde functie van de huid barrière, wat bij constitutioneel eczeem genetisch is bepaald. Een eczeemhuid mist huidvetten (lipiden). Hierdoor kan de huid vocht niet goed vasthouden, verdampt het vocht uit de huid, waardoor de huid chronisch droog is. Tevens is door het tekort aan huidvetten de huid minder goed beschermt tegen invloeden van buitenaf (irriterende stoffen, allergenen of bacteriën). Het afweersysteem van de huid reageert vervolgens overmatig op deze stoffen, met een ontstekingsreactie en dus eczeem tot gevolg.

Hoe behandel je eczeem?

Constitutioneel eczeem is een chronische huidaandoening en dus helaas niet te genezen. Wel kan het onder controle gehouden worden door het eczeem op twee vlakken aan te pakken:

  • De ontstekingsreactie onderdrukken door middel van bijvoorbeeld een medicinale behandeling met corticosteroïden;
  • De huidvetten aanvullen met indifferente zalven zodat het vocht beter wordt vastgehouden en de huid barrière beter wordt beschermt tegen invloeden van buitenaf.
Wat is de werking van een zalf voor eczeem?

Een zalf bestaat uit vetten en/of oliën en heeft daardoor een occlusieve werking. Een zalf is watervrij. Een occlusieve werking houdt in dat het een beschermlaagje over de huid heen legt, het is een aanvulling van je natuurlijk huidvetten. Een zalf is bevorderend als onderhoudsbehandeling bij een eczeemhuid omdat het er enerzijds voor zorgt dat irriterende stoffen minder snel de huid kunnen binnendringen en anderzijds dat vocht minder verdampt uit de huid. Hierdoor worden mogelijke ontstekingsreacties en het verder uitdrogen van de huid deels voorkomen.

Zalf voor eczeem

Er zijn meerdere zalven beschikbaar die bevorderend zijn bij de onderhoudsbehandeling van eczeem. Voorop staat dat het de medicinale behandeling kan ondersteunen maar niet kan vervangen.

Koelzalven 

Koelzalven hebben naast de occlusieve, beschermende werking ook een licht verkoelend en jeukstillend effect op de huid door de verdamping van water. Koelzalven worden vaak geadviseerd als onderhoudsmiddel bij eczeem. Er bestaan koelzalven mét en zonder rozenolie. Koelzalven zonder rozenolie zijn er om eventuele overgevoeligheidsreacties op het ingrediënt ‘rozenolie’, wat aanwezig is in de reguliere Koelzalf FNA, te voorkomen.

Vaseline en Paraffine 

Zalven bestaande uit vaseline en/of paraffine zijn erg occlusief ( afdekkend = aanvulling van de natuurlijke vetlaag) en hebben een minimale ingrediëntenlijst om overgevoeligheidsreacties te voorkomen. Zalven hebben de eigenschap verdere uitdroging van de huid te minimaliseren door het leggen van een aanvullende beschermlaag over de huid. Producten waar een combinatie van vaseline en/of paraffine in zitten hebben een gebruiksvriendelijke smeerbaarheid.

Zalven worden geadviseerd als basis huidverzorging. Het kan de medicinale behandeling ondersteunen maar niet vervangen.

eczeem
null

Producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.