null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Zalf voor eczeem

‘Zalf voor eczeem’

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid wat zich uit als roodheid, een (zeer) droge huid, schilfering en gaat vaak gepaard met jeuk. Er zijn vele soorten eczeem, waarvan constitutioneel (atopisch) eczeem de meest voorkomende is. Daarnaast komen allergisch contacteczeem en seborroïsch eczeem vaak veelvoudig voor.

Oorzaken van constitutioneel (atopisch) eczeem

De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van eczeem betreft een verminderde functie van de huidbarrière, wat bij constitutioneel eczeem genetisch is bepaald. Een eczeemhuid mist huidvet (lipiden). Hierdoor kan de huid vocht minder vasthouden waardoor deze chronisch droog is. Tevens is door het tekort aan huidvetten de huid minder goed beschermt tegen invloeden van buitenaf (irriterende stoffen, allergenen of bacteriën). Het afweersysteem van de huid reageert vervolgens overmatig op deze stoffen, met een ontstekingsreactie en dus eczeem tot gevolg.

Hoe behandel je eczeem?

Constitutioneel eczeem is een chronische huidaandoening en dus helaas niet te genezen. Wel kan het onder controle gehouden worden door het eczeem op twee vlakken aan te pakken:

  • De ontstekingsreactie onderdrukken door middel van bijvoorbeeld een medicinale behandeling met corticosteroïden;
  • De huidvetten aanvullen met indifferente zalven zodat het vocht beter wordt vastgehouden en de huidbarrière beter wordt beschermt tegen invloeden van buitenaf.
Wat is de werking van een zalf voor eczeem?

Een zalf bestaat uit vetten en/of oliën en heeft daardoor een occlusieve werking. Een zalf is daarmee watervrij. Een occlusieve werking houdt in dat het een beschermlaagje over de huid heen legt, het is een aanvulling van je natuurlijk huidvetten. Een zalf kan erg bevorderend zijn voor de huidbarrière bij een eczeemhuid omdat het er enerzijds voor zorgt dat irriterende stoffen minder snel de huid kunnen binnendringen, en anderzijds dat vocht minder snel wordt onttrokken uit de huid. Hierdoor worden ontstekingsreacties en het verder uitdrogen van de huid voorkomen.

Zalf voor eczeem

Er zijn meerdere zalven beschikbaar die bevorderend zijn bij de onderhoudsbehandeling van eczeem. Voorop staat dat het de medicinale behandeling kan ondersteunen maar niet kan vervangen.

Koelzalven 

Koelzalven hebben naast de occlusieve, beschermende werking ook een licht verkoelend en jeukstillend effect op de huid door de verdamping van water. Koelzalven worden vaak geadviseerd als onderhoudsmiddel bij eczeem. Er bestaan koelzalven mét en zonder rozenolie om eventuele overgevoeligheidsreacties te voorkomen.

Vaseline en Paraffine 

Producten op basis van vaseline en/of paraffine zijn erg occlusief ( afdekkend, aanvulling van de natuurlijke vetlaag) en hebben een minimale ingrediëntenlijst om overgevoeligheidsreacties te voorkomen. De zalven zorgt ervoor dat verdere uitdroging wordt voorkomen en legt een aanvullende beschermlaag over de huid. Producten waar een combinatie van vaseline en/of paraffine in zitten hebben een gebruiksvriendelijke smeerbaarheid.

Zalven worden geadviseerd als basis huidverzorging. Het kan de medicinale behandeling ondersteunen maar niet vervangen.

eczeem
null

Producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.