null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Keloïd litteken

Een keloïd litteken is een abnormale vorm van littekenweefsel dat verdikt en verheven is. Dit type litteken wordt gekenmerkt door een ongeremde genezing, wat kan leiden tot zeer grote en harde littekens. Vaak gaan keloïd littekens gepaard met klachten zoals pijn en jeuk. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen keloïd littekens en hypertrofische littekens, waarbij het eerste type zich buiten de grenzen van het oorspronkelijke letsel verspreidt en het laatste type beperkt blijft tot het wondgebied.

Hoe ontstaan keloïd littekens?

Keloïd littekens ontstaan na huidbeschadiging, zoals verwondingen, chirurgische ingrepen, piercings of acne. Naast externe factoren spelen ook ras en erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan van keloïd littekens. Mensen met een donkere huid lopen over het algemeen een hoger risico op het ontwikkelen van dit type littekens.

Behandelingsopties voor keloïd littekens

Het behandelen van keloïd littekens kan een uitdaging zijn en is afhankelijk van de individuele situatie. Hoewel chirurgische verwijdering vaak geen optie is vanwege het risico op terugkeer van het litteken, zijn er andere behandelingsmogelijkheden die de moeite waard zijn om te verkennen. Hieronder worden enkele veelvoorkomende behandelopties besproken:

 

  • Siliconengel en -pleisters: Siliconengel en -pleisters vormen een beschermende barrière over het litteken en helpen het vochtig te houden, wat de genezing bevordert. Ze kunnen het littekenweefsel verzachten en gladder maken. Bovendien kunnen ze klachten zoals pijn, jeuk en kleurverschillen verminderen.
  • Nourisil MD: Nourisil MD siliconengel voor littekens is een innovatieve oplossing die een beschermende barrière vormt over littekens. Deze gel verzacht het littekenweefsel en vermindert klachten zoals pijn, jeuk en kleurverschillen. Het is een effectieve keuze voor de behandeling van nieuwe en oude littekens, waaronder keloïd littekens.
  • Corticosteroïdeninjecties: Corticosteroïden worden rechtstreeks in het keloïd litteken geïnjecteerd om ontstekingen te verminderen en de groei van littekenweefsel te remmen. Deze behandeling maakt het litteken vlakker en gladder. Herhaalde injecties, meestal om de vier tot zes weken, zijn nodig totdat het litteken plat is. Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met siliconengel of -pleisters.
  • Druktherapie: Druktherapie kan effectief zijn bij het verminderen van de omvang van keloïd littekens. Het aanbrengen van druk op het littekenweefsel met behulp van drukverbanden, elastische tapes of speciale siliconenverbanden kan helpen om de groei van het litteken te verminderen en de genezing te bevorderen.

 

Raadpleeg een arts voor de beste behandeling

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van keloïd littekens, omdat elke situatie uniek is en een persoonlijke aanpak vereist. Een arts kan je helpen bij het bepalen van de meest geschikte behandelingsopties op basis van de ernst van het litteken, je medische geschiedenis en je individuele behoeften. Neem de eerste stap naar een gladder en comfortabeler litteken door professioneel advies in te winnen en de juiste behandeling te vinden.

 

Lees meer over littekens

Lees meer over crème voor brandwonden

Lees meer over crème voor littekens

Keloïd litteken
null

Producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.