null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Hypertrofisch litteken

Bij een hypertrofisch litteken is er sprake van een verdikt, verheven en (fel)rood litteken als reactie op een verwonding of trauma aan de huid. Naast het uiterlijk vertoont het litteken vaak symptomen zoals jeuk, pijn en een trekkend gevoel aan de huid. Het is belangrijk om een hypertrofisch litteken niet te verwarren met een keloïd litteken, aangezien er een duidelijk verschil tussen beide is. Een hypertrofisch litteken blijft beperkt tot het oorspronkelijke wondgebied, terwijl een keloïd litteken zich buiten de grenzen van het oorspronkelijke letsel verspreidt. Als je meer wilt weten over keloïd littekens, klik dan hier.

Het ontstaan van een hypertrofisch litteken

Dit soort littekens ontstaan op de plekken waar eerder een huidbeschadiging of wondje heeft gezeten. Meestal begint het littekenvormingsproces ongeveer 6 weken na het sluiten van de wond. Tijdens het genezingsproces van een wond wordt er collageen aangemaakt om het weefsel te herstellen. Bij een hypertrofisch litteken is er sprake van een overmatige productie van collageen, wat leidt tot verdikking van het littekenweefsel.

Behandeling van een hypertrofisch litteken

Het behandelen van een hypertrofisch litteken kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen om het litteken minder opvallend en soepeler te maken. Het verhogen van de huidhydratatie speelt hierbij een belangrijke rol. Een bewezen effectieve therapie is het gebruik van siliconengel of siliconenpleisters. Deze producten vormen een beschermende barrière en bevorderen een gezonde genezing van het littekenweefsel. Hierdoor wordt het litteken soepeler en vindt er tevens een verbetering plaats in textuur en kleur.

Belangrijke punten

  • Hypertrofische littekens zijn verdikte, verheven en (fel)rode littekens die ontstaan als reactie op een verwonding of trauma aan de huid.
  • Ze worden vaak verward met keloïde littekens, maar het belangrijkste verschil is dat hypertrofische littekens beperkt blijven tot het oorspronkelijke wondgebied.
  • Collageenoverproductie is de oorzaak van hypertrofische littekens, wat leidt tot verdikking van het littekenweefsel.
  • Behandelingen voor hypertrofische littekens zijn gericht op het verminderen van zichtbaarheid en het verbeteren van de souplesse van het litteken.
  • Siliconengel en siliconenpleisters zijn bewezen effectieve therapieën voor hypertrofische littekens, die zorgen voor een beschermende barrière en bevorderen een gezonde genezing van het littekenweefsel, waardoor het litteken soepeler wordt en er verbetering optreedt in textuur en kleur.

Als je last hebt van een hypertrofisch litteken, is het raadzaam om een arts of dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling.

Lees meer over littekens

Lees meer over brandwonden

Lees meer over keloïd littekens 

Hypertrofisch litteken
null

Producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.