null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Eczeem hoofdhuid

Eczeem op de hoofdhuid kent veel verschillende oorzaken. Veel voorkomende oorzaken zijn; overmatige gist- of talgproductie, een zeer droge hoofdhuid maar ook door allergische reacties op specifieke stoffen kan eczeem op de hoofdhuid ontstaan. Eczeem op de hoofdhuid komt vanzelfsprekend voor op de hoofdhuid, maar kan ook voorkomen in de wenkbrauwen, wimpers, naast de neus en achter- en in de oren.

Kenmerken van eczeem op de hoofdhuid

  • Rode vlekken op de hoofdhuid;
  • Gelige nattende schilfers of droge, witte schilfers;
  • Bultjes en wondjes op de hoofdhuid.
  • Jeuk;
  • Haaruitval;

Soorten hoofdhuideczeem

Zoals eerder aangegeven, kunnen de oorzaken van eczeem op de hoofdhuid verschillend zijn. Wanneer symptomen optreden, is het van belang een afspraak te maken bij de huisarts. Daar kan een  diagnose gesteld worden en kunnen geschikte behandelopties worden besproken.

 

Seborrhoïsch eczeem op het hoofd

Seborrhoïsch eczeem, een veelvoorkomende huidaandoening met roodheid en schilfering op het gezicht en behaarde hoofdhuid, treft ongeveer 5% van de bevolking. Seborrhoïsch eczeem komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en speelt vaak op rond de puberteit. Seborrohoïsch eczeem wordt veroorzaakt door de gist Pityrosporum ovale (ook wel malassezia furfur genoemd) die van nature op de hoofdhuid voorkomt, waarbij overmatige gistgroei ontstekingsreacties veroorzaakt.

 

Seborrhoïsch eczeem is herkenbaar door aan jeuk en (nattende, gelige) schilfering, vooral rond haargrenzen, wenkbrauwen, neus en oren. Stress en klimaatfactoren kunnen het seborrhoïsch eczeem verergeren.

 

Atopisch eczeem op de hoofdhuid

Atopisch eczeem op de hoofdhuid is een vorm van eczeem, een chronische huidaandoening die zich kenbaar maakt door roodheid, jeuk, droogheid en schilfering van de huid. Het kan voorkomen in de vorm van kleine rode bultjes, schilferige plekken en soms zelfs korstvorming maar is niet nattend, of gelig van kleur. Deze aandoening kan erg vervelend zijn vanwege de jeuk en ongemakken die het met zich meebrengt door bijvoorbeeld schilfering wat neerdwarrelt op de kleding.

 

Allergisch contacteczeem op de hoofdhuid

Allergisch contacteczeem wordt veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde stoffen. De allergische reactie kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld parfum of schuimvormers in shampoos, spoelingen en haarverf. De allergische reactie kan leiden tot klachten zoals jeuk, roodheid, bultjes, vochtblaasjes en blaren.

 

Behandeling voor eczeem op de hoofdhuid

 

Seborrhoïsch eczeem op het hoofd:

Seborrhoïsch eczeem kan niet worden genezen vanwege de aangeboren aanleg. De behandeling richt zich op het verminderen van gist, roodheid, schilfering, jeuk en ontstekingen. De behandeling bestaat vaak uit shampoos met seleniumsulfide, zink, ketoconazol of teer, soms in combinatie met corticosteroïden. Een lotion voor de hoofdhuid (zonder actieve stoffen) is raadzaam om de conditie van de hoofdhuid te verbeteren, bijvoorbeeld op basis van vloeibare paraffine. Behandeling met medicinale crèmes en zalven met zwavel, teer, salicylzuur of calcineurineremmers worden ingezet bij ernstige, zeldzame gevallen. Raadpleeg altijd een arts of specialist voordat de behandeling wordt gestart.

 

Atopisch eczeem op de hoofdhuid

Een atopische hoofdhuid is vatbaar voor irriterende stoffen in haarstylingsproducten, shampoos en conditioners. Kies daarom milde producten zonder agressieve schuimcormers en bij voorkeur zonder parfum. Probeer de hoofdhuid zoveel mogelijk met rust te laten en probeer het haar niet té vaak te wassen, wat de huid kan irriteren en uitdrogen. Een speciale hoofdhuid lotion kan de algehele conditie van de hoofdhuid verbeteren. Raadpleeg altijd een arts of specialist voordat u met de behandeling begint.

 

Allergisch contacteczeem op de hoofdhuid

Als je huid reageert op bepaalde producten, kan een allergie voor een specifieke stof de oorzaak zijn. Probeer stoffen te vermijden die reacties veroorzaken. Overweeg een andere shampoo of gel te proberen en bekijk of de klachten aanhouden. Als de klachten aanhouden, kan een plakproef door een specialist helpen om mogelijke allergieën vast te stellen.

Jeukende hoofdhuid
null

Producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.