Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
De kwaliteit van de babyhuid wordt bepaald door rijpheid waarmee het kind wordt geboren. Een te vroeg geboren kindje kan bijvoorbeeld een ontwikkelingsachterstand hebben van de huid in vergelijking met een ouder kindje. Zorg er ook altijd voor dat de babyhuid met liefde en verantwoord wordt verzorgd.
De opperhuid bij een baby
De opperhuid heeft als functie de schadelijk invloeden van buitenaf, denk dan aan bacteriën en virussen, te beschermen. Ook zorgt deze ervoor dat belangrijke stoffen, zoals eiwitten en water, de huid niet verlaten. De opperhuid fungeert dus als belangrijke barrièrefunctie. De opperhuid bij een baby is ongeveer 0,4 mm. Dit is vier tot vijf keer dunner vergeleken met de volwassenhuid, die ongeveer 2,0 mm dik is. Daarnaast zitten de huidcellen nog niet zo dicht op elkaar vergeleken met de volwassenhuid. Dit maakt de babyhuid “open”. Hoe jonger een baby is, hoe dunner die huid is en daarmee verslechterd de functie van de barrière. Gedurende de eerste weken zal de dikte van de huid toenemen door het contact met voorwerpen uit de omgeving. Na ongeveer 4 weken zou de hoornlaag al dezelfde eigenschappen hebben als de huid bij volwassene.
Wanneer een baby te vroeg geboren is kunnen er barrièrefunctie problemen optreden met de vochtregulatie van de huid. De kans op uitdroging is groter vergeleken met een “op tijd” geboren baby. Daarom worden de baby’s in de couveuse gelegd waar de luchtvochtigheid kunstmatig hooggehouden wordt. Bij een droge schilferige huid mag deze verzorgd worden met een vocht inbrengende zachte crème en badolie. Doordat de baby een relatief groot lichaamsoppervlakte heeft verdampt er meer water. De verdamping leidt tot verlies van warmte. Een baby is nog niet in staat om water zelf vast te houden.
De lederhuid bij een baby
De lederhuid bevat zweetklieren en pijnzenuwen. Deze zijn al vroeg ontwikkeld bij de pasgeborene baby’s. Bij zowel premature baby’s als “op tijd” geborene zijn de zweetklieren, vaak, goed aangelegd. Echter is het zweten nog niet functioneel, daarmee wordt bedoeld dat het nog niet leidt tot echt relevante afkoeling van het lichaam. Pijnzenuwen zijn vanaf het begin al aanwezig. Ook is het geheugen voor pijn al vroeg ontwikkeld. Dus eerder geleden pijn kan later herinnerd worden. Zintuigen zoals gevoel en tast zijn bij de baby ook vroeg ontwikkeld. Zo ervaart de baby warme handen op de huid prettig door deze zintuigen. Masseren met een huidvriendelijke olie is voor een baby daarom erg aangenaam. De huid is het enige zintuig dat meteen na de geboorte klaar is om te functioneren. Een goed huidcontact draagt bij aan de gezondheid en welzijn van een baby.
Hoe kan je de babyhuid verzorgen?
- Voorkom dat de huid uitdroogt
- Bescherm de huid voor invloeden van buitenaf zoals micro-organisme en toxische stoffen.
- Zorg voor een korte lauwwarme bad sessie en doe dit niet elke dag, 3 keer per week is voldoende.
- Gebruik geen agressieve zepen maar een badolie voor de babyhuid.
- Maak gebruik van een katoenen washandje tijdens het badderen en dep de baby droog.
- Zorg voor het goed droogmaken van vochtige plekken, zoals bij het verschonen van een luier. Dit minimaliseert de kans op smetplekken bij een baby.
- Gebruik producten met een minimale ingrediëntenlijst.
Huidkwaaltjes bij baby’s
Ook baby’s kunnen te maken krijgen met huidkwaaltjes. Voorbeelden van deze kwaaltjes zijn dauwworm, luieruitslag en berg.
Luieruitslag
Door het dragen van luiers kunnen er rode en soms pijnlijke billetjes ontstaan. Soms kan de huid kapotgaan. Dit wordt luieruitslag genoemd. Naast de billetjes kan het ook andere plekken waar de luier zit aantasten. Het ontstaan van luieruitslag komt door de ontlasting in de luier. Het maakt de huid nat en zacht en kan hierdoor makkelijk stuk gaan. Stofjes die in de ontlasting zitten kunnen zorgen voor jeuk en pijn. Met name diarree geeft aanleiding tot luieruitslag. Doordat de luier langs de billen wrijft kan het verergerd worden. Zorg voor het regelmatig verschonen van de luier en maak vooral geen gebruik van billendoekjes met parfum. Bij een nattende huidaandoening is het aanbrengen van zinkoxide een mooie uitkomst. Zinkoxide zorgt voor het indrogen van de nattende huid. Door zinkoxide toe te passen in een zalf of smeersel wordt de huid naast het indrogende effect ook verzorgd en beschermd.
Berg
Berg bij de baby zie je vaak op het hoofd en/of in de wenkbrauwen. Het gaat om vette schilfers. Het is niet erg en zal vanzelf weer verdwijnen, vaak gebeurt dit wanneer de baby 1 jaar is. De oorzaak van berg is het meer aanmaken van talg (huidvet) en een bepaalde gist op de huid. Berg is ook wel een soort eczeem. Er kan doormiddel van producten met ureum gezorgd worden dat de schilfering afneemt of het wassen van de haartjes. Indien dit niet helpt kan er met de huisarts gekeken worden naar alternatieven.
Toont alle 3 resultaten
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.