null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Koelzalf


Wat is een koelzalf?

Een koelzalf is een zalf die zowel een beschermende als licht verkoelende werking heeft. Het is geschikt voor de gevoelige, droge en geprikkelde huid. Koelzalven worden vaak ingezet als onderhoudsbehandeling bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, lichen planus en netelroos.


Hoe koelt een koelzalf?

Vaak wordt gedacht dat het verkoelende effect van een koelzalf plaatsvindt doordat er een bepaald verkoelend ingrediënt aan toegevoegd is, zoals bijvoorbeeld levomenthol. Dit is echter onjuist. De verkoelende werking van een koelzalf wordt namelijk veroorzaakt door de verdamping van water. Het product is zo geformuleerd dat zodra het product wordt aangebracht op de huid, de waterdruppels in de zalf verdampen. Het verkoelende effect houdt enkele minuten aan.

In principe is een koelzalf geen zalf, aangezien zalven normaliter geen water bevatten. Waarom een koelzalf dan wel ‘zalf’ in de naam heeft komt doordat het water in de formule verdampt bij het aanbrengen waarnaar een vetresidu achterblijft op de huid. Dit vettige laagje is qua eigenschappen gelijk aan de toepassing van een zalf. Dit beschermende vet laagje wat zorgt ervoor dat verdere uitdroging van de huid wordt voorkomen.


Wat is de samenstelling van een koelzalf?

Een koelzalf is in de basis samengesteld met arachideolie, witte bijenwas, glycerolmonoöleaat (emulgator), rozenolie en gezuiverd water. In een koelzalf zijn dus geen conserveermiddelen verwerkt. Hierdoor is de tube na openen 3 maanden houdbaar. Na de verstreken 3 maanden kan de kwaliteit van het product niet meer worden gegarandeerd.


Verschillende varianten

In de basis is rozenolie opgenomen in koelzalven. Omdat rozenolie een etherische olie is en derhalve overgevoeligheidsreacties kan veroorzaken, is er ook een variant zonder rozenolie. Is er sprake van een gevoelige huid, dan kan het raadzaam zijn om de variant zonder rozenolie te gebruiken.

Ook is er een variant waarbij 20% vaseline is toegevoegd aan de formulering. Door de extra toevoeging van vaseline krijgt de zalf hiermee een hoger vetgehalte. Dit draagt extra bij aan de bescherming van de huid en zorgt ervoor dat de vochtbalans in de huid kan herstellen.

 

smeren
null

Producten

Bekijk alle producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.