Personaliseer
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Een zonneallergie is een huidreactie die optreedt na blootstelling aan zonlicht of andere vormen van ultraviolet (UV) licht. Mensen met een zonneallergie kunnen last krijgen van jeukende bultjes, blaasjes of vlekken, op plekken op de huid die aan zonlicht is blootgesteld. Een zonneallergie komt vaker voor bij mensen met een lichte huid, zoals met rood of blond haar en lichte ogen. Vaak verschijnen de symptomen al op jonge leeftijd.
Hoe ontstaat een zonneallergie?
Een zonneallergie ontstaat wanneer je huid overgevoelig reageert op de ultraviolet stralen van de zon of andere vormen van ultraviolet licht. Hoewel de precieze oorzaak niet duidelijk is, lijkt het huidtype een rol te spelen. Mensen met een lichte huid, die snel rood worden of verbranden in de zon, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een zonneallergie vergeleken met mensen met een donkerder huidtype.
Er zijn een paar situaties waarin je zonneallergie kunt ontwikkelen:
- Plotselinge blootstelling: Je kunt een zonneallergie ontwikkelen, zelfs als je in het verleden nooit een zonneallergie hebt gehad.
- Onwennige blootstelling: Vaak ontstaan de symptomen wanneer je huid niet gewend is aan zonlicht, zoals in het voorjaar of tijdens wintersport.
- Langdurige blootstelling: Hoe langer je in de zon blijft, hoe heftiger de huidreacties kunnen zijn.
- Indirecte blootstelling: Soms kunnen symptomen optreden door indirecte blootstelling aan UV-licht, zoals door een raam of door kleding heen.
Symptomen bij een zonneallergie
De symptomen van een zonneallergie kunnen optreden zonder eerdere zonnebrand en verschijnen meestal 24 uur tot maximaal 5 dagen na blootstelling aan zonlicht. Zonder verdere blootstelling genezen de huidklachten vaak binnen een week tot tien dagen. De meest voorkomende verschijnselen zijn:
- Bultjes en blaasjes: Deze verschijnen op de huid die aan de zon is blootgesteld, zoals op je gezicht, nek, handen en armen. Ook kunnen er blaasjes, roodheid, zwelling en schilfering optreden.
- Huiduitslag: De uitslag kan soms ook uitbreiden naar delen van de huid die niet direct aan zonlicht zijn blootgesteld.
- Jeuk: Bij een zonneallergie kun je last hebben van jeuk, soms zonder zichtbare huidreacties.
Hoe behandel je zonneallergie?
Zonneallergie behandelen begint met een juiste preventie. Het is van belang om je dagelijks, royaal in te smeren met een UVA+UVB filter. Zonneallergie gaat vaak gepaard met een onbehaaglijk, kriebelend gevoel. Tegen de jeuk kan de huisarts een gel, crème of pil adviseren. Vaak zijn dit gels en crèmes op basis van carbomeer, levomenthol of cetomacrogol.
Lees meer over:
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.