Personaliseer
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Gordelroos is een virale infectie dat wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Dit is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Gordelroos is te herkennen aan kleine rode blaasjes die enorm pijnlijk zijn en jeuken. Vaak vormen de blaasjes een band of een gordelachtig patroon aan één zijde van het lichaam. Vandaar de naam “gordelroos”. De blaasjes jeuken en zijn pijnlijk. Gordelroos is altijd gelokaliseerd aan één zijde van het lichaam en komt voornamelijk voor op de romp, armen en in het gezicht.
Behandeling
Raadpleeg altijd uw arts als u vermoedt dat u gordelroos heeft. Deze kan samen met u de beste behandelmethode bespreken. Voor de behandeling van gordelroos zijn verschillende mogelijkheden die hieronder toegelicht zullen worden.
Medicatie
In veel gevallen geneest gordelroos vanzelf binnen enkele weken en is medicatie niet nodig.
Verlichting van pijn en jeuk
Gordelroos kan gepaard gaan met intense pijn. Om de pijn te verlichten kan gebruik gemaakt worden van pijnstillers. Raadpleeg hiervoor uw arts om het gebruik van de pijnstillers te bespreken.
Ook gaat gordelroos vaak gepaard met jeuk. Het aanbrengen van een lotion met toegevoegd zinkoxide of calamine kan de irritatie bij het getroffen gebied verminderen. Zinkoxide en calamine werken beschermend en indrogend, waardoor de huid zal kalmeren en jeuk gestild wordt.
Vaccinatie
In steeds meer landen worden ouderen boven de vijftig jaar gevaccineerd tegen het varicella-zostervirus. Het afweersysteem wordt namelijk in de loop der jaren minder, waardoor het minder bestendig is tegen het virus. Vaccinatie kan de afweer weer op peil brengen en maakt vermindert de kans op het ontwikkelen van gordelroos. Raadpleeg uw arts over vaccinatieopties en of deze geschikt zijn voor uw situatie.
Besmetting
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat gordelroos besmettelijk is en verspreid kan worden via lucht of aanraking van het getroffen gebied. Zolang er blaasjes of wondjes aanwezig zijn is het van belang om uit de buurt de blijven van personen met een groter risico op besmetting. De risicogroep hierbij betreft pasgeboren baby’s, patiënten met een verzwakt afweersysteem of personen die niet eerder besmet zijn geweest met het varicella-zostervirus. Probeer hierbij krabben en aanraken van de blaasjes zoveel mogelijk te vermijden, aangezien dit het risico op verspreiding vergroot.
Lees hier meer over gordelroos
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.