Personaliseer
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Gordelroos, ook wel herpes zoster genoemd, is een virale infectie dat wordt gekenmerkt door kleine rode blaasjes aan één kant van het lichaam. Deze blaasjes vormen vaak een band of een gordelachtig patroon rond het getroffen gebied, vandaar de naam “gordelroos”. De blaasjes jeuken en zijn pijnlijk. Gordelroos komt voornamelijk voor op de romp, armen en in het gezicht.
Ontstaan
Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus, wat hetzelfde virus betreft dat waterpokken veroorzaakt. Nadat iemand waterpokken heeft gehad, blijft het virus sluimerend in het zenuwstelsel aanwezig. Als het immuunsysteem verzwakt raakt door factoren zoals veroudering, ziekte of stress, kan het virus weer actief worden en gordelroos veroorzaken. Iedereen kan gordelroos krijgen, al komt het met name voor bij mensen boven de zeventig. Het is onduidelijk waarom het virus bij de een weer actief wordt en bij de ander niet. Ruim 20% van de bevolking heeft ooit te maken met gordelroos.
Symptomen en verloop
De symptomen van gordelroos beginnen meestal met een brandende of jeukende pijn aan één zijde van het lichaam, gevolgd door het verschijnen van rode, met vocht gevulde blaasjes. De blaasjes kunnen erg pijnlijk zijn en kunnen gepaard gaan met andere symptomen zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. De blaasjes drogen na een aantal dagen in, waarna er korstjes zullen ontstaan. Gordelroos treedt zelden meerdere malen bij een persoon op, omdat er door de infectie weer nieuwe antistoffen worden aangemaakt.
Besmettelijkheid
Zolang als er blaasjes of wondjes zijn is gordelroos besmettelijk voor anderen. Het virus kan door de lucht of via het vocht uit de blaasjes worden overgedragen. Veel volwassenen hebben echter al een keer waterpokken gehad, en daardoor antistoffen tegen het varicella-zostervirus aangemaakt. Hierdoor zijn zij immuun en kunnen niet besmet worden. Heeft iemand echter nooit waterpokken gehad, dan zijn er nog geen antistoffen aangemaakt en kan de persoon besmet raken. Het is daarom van belang om uit de buurt te blijven van pasgeboren baby’s of patiënten met een verzwakte afweersysteem wanneer er sprake is van gordelroos.
Behandeling
Raadpleeg altijd uw arts als u vermoedt dat u gordelroos heeft. Deze kan samen met u de beste behandelmethode bespreken. In veel gevallen geneest gordelroos vanzelf binnen enkele weken en is antivirale medicatie niet nodig.
Gordelroos kan behandeld worden, en vroegtijdige interventie is belangrijk om complicaties te voorkomen. Als u vermoedt dat u gordelroos heeft, is het raadzaam om onmiddellijk een arts te raadplegen. De behandeling omvat meestal antivirale medicijnen die de verspreiding van het virus vertragen en de duur van de infectie verkorten. Het is essentieel om deze medicatie zo snel mogelijk na het verschijnen van de symptomen te starten om het beste resultaat te bereiken.
Gordelroos kan ook een onbehaaglijk gevoel veroorzaken. De huid voelt geprikkeld. Producten met levomenthol kunnen verzachting bieden.
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.