Personaliseer
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Decubitus, in de volksmond doorligplekken, ontstaat door langdurige druk op dezelfde plaats. Door de continue druk beschadigt de huid en het onderliggende weefsel. Decubitus kan voorkomen in een milde vorm wat zich uit in roodheid en schrale plekken, maar kan ook in ernstige vormen voorkomen waarbij de huid diepe wonden heeft.
Oorzaak van decubitus
Decubitus komt vaak voor bij personen die veel in bed liggen of in een rolstoel zitten. De kans op het ontstaan van een doorligplek wordt groter als door een handicap of ziekte, de zenuwen niet meer voldoende reageren op pijnprikkels.
Decubitus ontstaat dus door druk op de huid. In de huid zitten kleine bloedvaten die de huid en het weefsel voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Door de continue druk op een plek worden de bloedvaten samengedrukt. De huid krijgt dan niet voldoende zuurstof waardoor cellen in de huid afsterven, de huid stuk gaat en decubitus ontstaat. Het komt veelal voor op plaatsen waarbij botten dicht onder het huidoppervlak liggen zoals; het stuitje, heupen, hielen, ellebogen en enkels.
Hoe kun je decubitus het beste verzorgen
Wanneer er sprake is van decubitus is het belangrijk een arts of wondzorg consulent te raadplegen. Daarnaast zijn er verschillende anti-decubitus crèmes en zalven beschikbaar om de kwetsbare huid te beschermen en/of te verzorgen.
Tips bij decubitus
- Regelmatig wisselen van houding om druk op een bepaalde plek te voorkomen.
- Maak bespreekbaar met de huisarts of verpleegkundige om mogelijk gebruik te maken van hulpmiddelen voor het voorkomen van doorligplekken.
- Zorg voor gezonde voeding en drink voldoende water.
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.