Personaliseer
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Acne vulgaris is de medische term voor (jeugd)puistjes. Het komt vaak voor bij 12 tot 25-jarigen. Dit is niet altijd het geval, ook volwassenen kunnen namelijk te maken krijgen met acne.
Acne kenmerkt zich vaak in mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puistjes (pustels) of door onderhuidse ontstekingen. Het komt vaak voor op zones met veel talgklieren zoals het gezicht, op de borst, rug en schouders of de nek.
Oorzaak van acne
Allereerst een fabel; acne wordt niet veroorzaakt door slechte hygiëne of een vitaminetekort. Het is een aandoening van de talgklieren. Talgklieren zorgen er normaliter voor dat de huid en de haren worden voorzien van vocht om de huid soepel te houden. Bij acne is er sprake van een verhoogde talgproductie. De talgklieren op het gezicht, rug of op de borst worden groter en produceren daardoor een overmatige hoeveelheid talg. Door de overmatige talgproductie kunnen de afvoerkanalen van de talgklieren verstoppen, waardoor er puistjes of mee-eters ontstaan.
Ook de P. Acnes bacterie speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van acne. Deze bacterie komt van nature voor op de huid en bevindt zich in de talgklieren. De bacterie zorgt ervoor dat de afvoerkanalen van de talgklieren beschadigd raken, waardoor overmatig talg kan verspreiden naar de omliggende huid wat een ontsteking veroorzaakt. Hierdoor kan het gebied van de acne zich uitbreiden. Op basis van de ernst wordt er een behandeling bepaald en een passende thuisroutine.
Hoe kun je de huid het beste verzorgen
Vaak worden ernstige vormen van acne behandeld met speciale medicatie. Het effect van deze medicatie treedt vaak pas op na 4 tot 8 weken. Om milde vormen te behandelen is het belangrijk om een vocht inbrengende crème te gebruiken en geen uitdrogende producten. Belangrijke ingrediënten die veelvoudig worden toegepast bij de behandeling van acne zijn; benzoylperoxide en lokale retinoïden als tretinoïne en isotretinoïne.
Ga niet zelf aan de slag om de puistjes uit te knijpen, dit kan namelijk leiden tot littekenvorming. Zorg inplaats daarvan dat je jouw huid voldoende reinigt op een milde manier, gebruik dus geen uitdrogende producten. Blijft de huid toch onrustig, bezoek dan een huidtherapeut of arts.
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.