null

Pharmaceutical compounding

null

Quality

null

Customer is number 1

null

Speed of execution

Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
null

Cetomacrogol

Wat is cetomacrogol?
Op veel van indifferente cremes en zalven is het woord cetomacrogol opgenomen in de productnaam, zoals cetomacrogolzalf en cetomacrogolcrème. Maar wat is cetomacrogol nu eigenlijk?

Cetomacrogol is de emulgator die aan een crème is toegevoegd. Een emulgator is een stof die ervoor zorgt dat olie en water met elkaar gemengd kunnen worden. Emulgatoren hebben namelijk een molecuulstructuur die zowel aan water als aan olie kan binden. Hierdoor kunnen ze zich verbinden met zowel de watermoleculen als de olie- of vetmoleculen en ze samenbrengen. Cetomacrogol heeft verder geen andere werking naast deze emulgerende eigenschap.


Verschillende soorten cetomacrogolcrème en zalven
Er zijn drie verschillende basissen waaraan cetomacrogol als emulgator kan worden toegevoegd: crèmes, vetcrèmes en in uitzondergelijke gevallen aan zalven.

Crème
Een crème is een mengsel van water en vetten, waarin de verhouding water en vetten ongeveer 50% om 50% is. Een crème geeft geen occlusief (afsluitend) effect op de huid en is hierdoor voornamelijk toepasbaar bij de normale tot droge huid. Cetomacrogol maakt van de vetten en het water een goed emulgerende, stabiele basis.

Vetcrèmes
Een vetcrème is ook een mengsel van water en vetten, echter is hierbij aanvullend een percentage aan hard vet toegevoegd zoals bijvoorbeeld vaseline. Hierdoor geeft dit, vanaf een toevoeging van 20%, wel een occlusief effect op de huid. Door de occlusieve werking beschermt dit de huid tegen verdere uitdroging en schadelijke invloeden van buitenaf. Tevens wordt het vochtvasthoudendvermogen van de huid verbeterd wat een verzachtend effect geeft op de huid. Deze vetcrèmes zijn toepasbaar bij een droge tot zeer droge huid. Tevens worden deze vaak ingezet als onderhoudsbehandeling bij droge huidaandoeningen.

Zalf
Een zalf bestaat volledig uit vetten en heeft daardoor een optimaal occlusief effect. Doordat een zalf volledig bestaat uit vetten, hoeft er in beginsel geen cetomacrogol-emulgator aan deze basis worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat het de stoffen (water en vet) met elkaar mengen. Doordat er aan deze zalf wel een emulgator is toegevoegd heeft dit als gunstig effect dat deze makkelijker afwasbaar is. Enkel vetten zijn in de basis met enkel water niet afwasbaar. Deze zalf is toepasbaar bij een zeer droge huid en wordt tevens vaak ingezet als onderhoudsbehandeling bij droge huidaandoeningen of als badzalf.

Toevoegingen
Naast de verschillen in cetomacrogolvarianten in vetheid, zijn er ook nog varianten waarbij een dermaceutical wordt toegevoegd aan de verschillende basiscrèmes en -zalven. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan ureum, melkzuur en glycerine. Toegevoegd ureum en melkzuur zorgen voor zowel een afschilferend als een vocht aantrekkende werking, en is daarom goed toepasbaar bij een droge tot zeer droge huid met schilfering.

smeren
null

Producten

Bekijk alle producten

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.