Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Decubitus wordt ook wel doorligplekken genoemd of drukplek. Het ontstaat met name bij mensen die veel in dezelfde houding liggen of staan. In deze blog lees je meer over wat decubitus precies is en de verzorging hiervan. Lees in deze blog meer over ‘Wat te doen bij decubitus (doorligplekken?’.
Wat is decubitus
Decubitus is een beschadiging van de huid en het onderliggende weefsel. Deze beschadigingen ontstaan door een aanhoudende druk op de huid. Decubitus is te herkennen aan rode plekken die een branderig gevoel geven. Bij een ernstige vorm kan de huid los gaan hangen en kunnen diepe wonden of blaren ontstaan.
Decubitus kan onderverdeeld worden in 4 verschillende fases. In elke fase zijn de symptomen verschillend. In de eerste fase zal de huid warm en verhard aanvoelen. Ook zal de huid erg rood zijn. In de tweede fase van decubitus zal de huid gaan ontvellen en ontstaan er blaren.
In de derde fase zullen er zweren ontstaan op de huid en in de vierde fase zullen deze zweren zich uitbreiden naar het onderliggende weefsel. Het onderliggende weefsel zijn bijvoorbeeld spieren, het bindweefsel en de botten.
Oorzaken van decubitus
Decubitus ontstaat door druk-, schuif of wrijfkrachten op de huid. Door de constante druk worden de bloedvaatjes in de huid dichtgedrukt. Doordat de bloedvaatjes dichtgedrukt worden krijgt de huid te weinig zuurstof en voedingsstoffen en hierdoor kan er een wond ontstaan.
In sommige gevallen kan het zo zijn dat het lichaam geen pijnprikkel meer afgeeft bij een zuurstoftekort. Hierdoor blijf je te lang op dezelfde plek liggen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen die in coma liggen, mensen die geen pijn voelen door zenuwschade of bij mensen die te zwak zijn om zich te verplaatsen.
Plekken waar snel kans is op decubitus
Decubitus ontstaan met name op plekken waar druk plaats vindt. Verschillende risicoplekken in verschillende houdingen zijn:
- Zittend: het stuitje, staartbeentje, zitknobbels en de zijkant van de knieen
- Liggend op de rug: het stuitje, hielen, ellebogen, schouderbladen en de oren
- Liggend op de buik: voorkant van de heupen, de wreef, knieen, schouders, voorhoofd, het scrotum bij de man en de borsten bij de vrouw.
- Liggend op de zij: de heupen, hielen, ellebogen en de oren.
Advies bij decubitus
Het verergeren van een decubitus kan voorkomen worden door regelmatig van houding te veranderen. Hierdoor ontstaat er minder druk op een bepaalde plek. Neem daarnaast contact op met de arts om samen te bespreken wat er het beste gedaan kan worden. Voor het beschermen van de kwetsbare huid zijn er diverse crèmes en zalven beschikbaar met verschillende werkingen. Deze kunnen helpen bij het herstellen van de huid.
Zinkoxide
Zink heeft een beschermende, indrogende en jeukstillende werking. De werking van het product is afhankelijk van de basis waarin zinkoxide verwerkt is. Waarmee de toepassingsvorm invloed heeft op het meer indrogend of juist meer beschermend effect. Fagron beschikt over verschillende producten waaraan zinkoxide is toegevoegd.
De Zinkoxidezalf 10% is uitermate geschikt door de vette basis (zalf). Een zalf is het meest occlusieve mengsel (beschermend en afdekkend).
AD crème is een beschermende en licht vettende crème, geschikt voor de aangedane huid. De crème kan aangebracht worden op de drukpunten waardoor de doorbloeding van de huid wordt gestimuleerd.
Toont alle 2 resultaten
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.