Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Personaliseer
huidadvies met
Fagron Derma
Door een insecten- of kwallenbeet kan een vervelende reactie ontstaan op de huid. Het is erg belangrijk om uit te zoeken of de beet is veroorzaakt door een insect of kwal. Een wespen- of bijensteek moet bijvoorbeeld anders behandeld worden dan een muggensteek. In deze blog wordt er meer verteld over de behandeling van een insecten- of kwallenbeet.
Insectenbeten
De meest voorkomende insectenbeten in Nederland komen van muggen, bijen, wespen, teken of steekvliegen. Over het algemeen zijn insectenbeten niet gevaarlijk, tenzij er een allergie voor is. De reactie op de huid van een insectenbeet heeft verschillende effecten op het lichaam. Een insectenbeet brengt een giftige stof in het lichaam waardoor er een pijnlijke reactie ontstaat. Deze reactie uit zich vaak met de volgende symptomen: een rode en opgezwollen huid, jeuk of pijn. Ook kan het zo zijn dat er een allergische reactie ontstaat na een insectenbeet. Meestal gebeurt dit na een steek van een bij of een wesp. Hierbij is het belangrijk dat de angel uit de huid wordt gehaald.
Sommige insecten kunnen een infectie overbrengen. Dit kan er gevaarlijk zijn en daarom is het erg belangrijk dat er snel wordt gehandeld. Bij een beet van een teek kan de ziekte van Lyme worden overgebracht. Een teek blijft op de bijtplek zitten totdat het zich heeft volgezogen met bloed. Om de teek te verwijderen kan er gebruik gemaakt worden van een tekentang zodat de teek op een gemakkelijke manier uit de huid gehaald kan worden.
Verzorging van een insectenbeet
Na een insectenbeet is het belangrijk om de beet op de juiste manier schoon te maken. Hiernaast kan de huid worden behandeld met een jeukstillend product. Voorbeelden hiervan zijn producten zoals de Fagron processierupsgel (ook toepasbaar voor de verzorging voor alle andere insectenbeten), levomenthol, polidocanol of carbomeerwatergel.
Kwallenbeten
Een kwallenbeet kan een erg pijnlijke en vervelende ervaring zijn. Doordat de tentakels met gif van de kwal in contact komen met de huid, ontstaat er een pijnlijke plek. De reactie van het gif op of in de huid kan voelen als een lichte elektrische shock. Deze plek kan rood worden, jeuken en er kan een branderig gevoel of een brandwond ontstaan.
Kwallenbeten kunnen zorgen voor behoorlijk wat pijn en irritatie. In Nederland zijn kwallenbeten vaak ongevaarlijk en zal er alleen een reactie op de huid ontstaan met het in contact komen met een kwal. Als je gestoken wordt door een kwal in een tropisch water kan dit wel erg gevaarlijk zijn. Het is dan ook belangrijk dat de hulpdiensten worden gecontacteerd.
Verzorging van een kwallenbeet
Na een kwallenbeet is het belangrijk om de beet op de juiste manier schoon te maken. Probeer de tentakels eerst weg te schrapen/ te spoelen met warmwater of zeewater. Koud kraanwater kan de klachten verergeren. Indien gewenst kan de huid hierna worden behandeld met een jeukstillend product. Voorbeelden hiervan zijn producten zoals de Fagron processierupsgel, levomenthol, polidocanol of carbomeerwatergel.
Blijf op de hoogte
Op de hoogte blijven over Fagron Derma?
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang per e-mail het laatste nieuws over het Fagron Derma assortiment, innovaties, evenementen en ontwikkelingen.